Merhabalar,
http://www.birtarlamvar.com ‘dan aldığım domates, patlıcan ve taze fasulye ile yemek yapmıştım geçen cumartesi günü. İşte tarifleri burada
Zeytinyağlı Taze Fasulye ( Klasik tarif değil )
Malzemeler :
· 1 kg taze fasulye
· 2 – 3 tane ortaboy domates
· 2-3 tane ortaboy kuru soğan
· Birkaç diş sarımsak
· Zeytinyağı
· Tuz
· 1-2 küp kesme şeker
Yapılışı :
Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayarak istediğiniz boya bölebilirsiniz. Benimkiler genelde 4-5 cm civarında oluyor. Ben ayıkladıktan sonra yıkıyorum, isterseniz önce de yıkayabilirsiniz.
Pilav tenceresi gibi yayvan bir tencereye fasulyeleri dizin. Üzerine sarımsakları ve halka halka ya da piyazlık doğradığınız soğanları dizin. Soyulmuş ve halka halka kesilmiş domateslerle üzerini kaplayın. Zeytinyağı, şeker ve tuzu ilave edin. ( Hiç su koymayın ). Tencerenin kapağını kapatıp, hafif ateşte pişirmeye bırakın. Pişme süresi 1 saat civarında olacaktır.
Ben soğuk yemeyi tercih ediyorum, onun için genelde ertesi gün yiyorum.
Sevgilerimle,
Gece Mavisi Fatoş
Not : Klasik zeytinyağlı tarifinde en önemli fark fasulyeyi kavuruyorsunuz.
************************************
Yeşil mercimekli patlıcan
Malzemeler :
· 1 kg sırık patlıcan
· 250-300 gram haşlanmış yeşil mercimek
· 2 – 3 tane ortaboy domates
· 2-3 tane ortaboy kuru soğan
· Birkaç diş sarımsak
· Zeytinyağı
· Tuz
· 1-2 küp kesme şeker
· 1 yemek kaşığı narekşisi
Yapılışı :
Patlıcanları yol yol soyarak ortadan kesin ve enine dilimleyin. Kenarda hazırlamış olduğunuz içinde tuzlu su olan kaba alın. Başka bir kapta haşlanmış yeşil mercimek, piyaz gibi doğranmış soğan, sarımsak ve tuzu karıştırın.
Yayvan bir tencereye önce bir sıra patlıcanı dizin, sonra karışımı üstüne serin ve tekrar bir sıra patlıcanı üstüne dizin. Karışımdan kaldıysa en üste tekrar karışımı serin. Soyulmuş ve halka halka doğranmış domateslerle üstünü kapatın. Zeytinyağı, duruma göre tuz ve şekeri de üstüne ekleyin.
Yavaş ateşte pişirin. 45 dk kadar süre içinde pişecektir. Ateşi kapamadan önce narekşisini üstünde gezdirin ve kapağı kapatıp 1-2 taşım kaynatın, ocaktan alın.
Bu yemeği de soğuk yemenizi öneririm. Gayet hafif ve sağlıklıdır.
Sevgilerimle,
Gece Mavisi Fatoş
afiyet olsun |
2 yorum:
Patlıcanların çiğ olarak konulması ilginç..Et et olmuyor demek ki, bu kadar lezzetli olduğuna göre:) Değişik bir tarifmiş arkadaşım, ellerine sağlık. Bu arada, elbette, zeytinyağlı soğuk yenir ve bir gece dolapta eskimesinde fayda vardır, aynı fikirdeyiz kesinlikle:)) Toygan'dan selamını aldım, sağol..
ben seviyorum ve evet çiğden yaptım. gayet lezzetli oldu.
sevgiler herkese :)
Yorum Gönder