Yazılardan Haberdar Olun

E-mail Adresiniz :

27 Haziran 2008 Cuma

Hatay'in Meşhur Kömbesi / The Famous Kombe of Hatay

Merhabalar : ),

Hatay’in meşhur kömbesi,

Kömbe benim için çocukluk anılarımda önemli yere sahiptir ve ramazanı, ramazan bayramını simgeler. Babam vefat ettikten sonra annemin ailesinin yanında yaşadık bir süre. Antakya’dan İskenderun’a geldik. Aynı evin içinde 11 kişi. Biz çocuklar için gerçekten çok eğlenceli olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Kömbe ile ilgili anılarım en çok bu kalabalık eve aittir. Ramazan bayramına birkaç gün kala İskenderun'da fırınlar gece açık olmaya başlardı. Ve o koca koca siyah fırın tepsileri iftardan sonra eve gelir, gece hazırlanan kömbeler içine dizilerek pişmek üzere fırına giderdi. Mis gibi koku bütün gece evi sarardı. Sokaklar gündüz kadar hareketli olurdu. Evin içindeki koşturmayı, fırın sırasını takip etmeyi, fırına gidenin peşine takılmayı acaip severdim. Kısa süre önce kaybettiğim canim anneannem, kardeşim Mukaddes, oturduğu yerde uyumayacağım diye direnirken başı yana düşmüş (ama "hadi yatağına git" deyince"uyumuyorum ki" diyen ) kardeşim Ali, fırın koşturmasının başaktörü sevgili rahmetlik Ali Nuri dayım ( kısaca Nurali derlerdi ), halen gözümün önüne gelen manzaralardan bazıları.

Şimdi de Kömbe tarifi......

Malzemeler :  ( Kolaylık olması için ölçüleri 1 kg un’a göre değiştirdim. )
1 kg un
500 gram katı  yağ ( margarin veya tereyağı veya herikisinin karışımı ) oda sıcaklığında olmalı
250 gram şeker
125 gram süt
125 gram susam
4-5 mercimek kadar damla sakızı –isteğe bağlı
1/3 muskat rendesi ( minik hindistan cevizi )
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı toz zencefil


Yapılışı :
Hamuru yapmaya başlamadan önce süt ve şekeri bir kapta karıştırıp beklemeye bırakın.

Un ve oda sıcaklığında beklettiğiniz katı yağı 2 avucunuzun arasında ovalayarak birbirine yedirin. Ovalama işlemi sırasında avuçlarınızın tam açık ve karşılıklı olması gerekir.

Karışım irmik gibi bir hale geldikten sonra beklettiğiniz süt ve şeker karışımını ekleyerek hamuru hafifçe yoğurun. Bu arada mahlep, tarçın, kişniş, muscat rendesi  ve istiyorsanız dövülmüş damla sakızını da karıştırabilirsiniz.

Kulak memesi kıvamında olan hamuru biraz bekletmek daha iyi oluyor ama ben genelde bekletmeden yapıyorum.  Hazırladığınız hamurdan birer ceviz büyüklüğünde alarak önce susama batırın sonra tahta kömbe kalıplarında şekillendirebilirsiniz.  Arzu ederseniz tezgaha susam serpip üstüne merdaneyle açtığınız hamuru açıp kalıpla şekil verebilirsiniz.
Kömbeleri tepsiye dizip hafif ısıtılmış fırında üstü ve altı pembeleşinceye kadar pişirin.  Tepsi kesinlikle yağlanmıyor.  Soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz. Soğuduktan sonra biraz sert olacaktır.

Sevgilerimle,
Gece  Mavisi  Fatoş

********************************************

Hi : ),

The famous Kombe of Hatay,

Kombe has an important and special place in my childhood memories. It reminds me ramadan and ramadan feast. After my father’s death we lived with my mom’s family for a certain period. We moved from Antakya to Iskenderun. 11 people in one house. I must say that it was a great fun for us as children.Most of my kombe memories belong to this crowded house. Prior to ramadan feast most bakery houses would stay open at nights, too. Those long big black bakery trays would come home after ramadan dinner. Kombe’s that are prepared would be placed in them and sent back to the bakery for cooking. There would be a great fragrance at home all night. Streets would be crowded and active as if it were daytime. I was very fond of the hustle and bustle at home, to follow the bakery schedule, to chase the ones who went to the bakery. I can still imagine the panorama consisting my beloved grandmother whom we lost recently, my sister Mukaddes, who fell asleep in the couch and my dear brother Ali, his head falling aside ( but when you say him to go to bed he said “ no I amnot sleeping” ), the head actor of this rush in the house my dear –deceased- uncle Ali, Nuri ( his nick was Nurali ).

Now, Kombe recipe......( Revised to make your life easier )

Ingredients : ......( Revised to make your life easier as per 1 kg flour )
1 kg flour
500 gram margarine or butter or mixture of both
250 gram sugar
125 gram milk
125 gram sesame
4 – 5 small pieces of gummastic ( if you wish )
1/3 of muscat shredded
1 dessert spoonful mahaleb
1 dessert spoonful cinnamon
1 dessert spoonful coriander
1 dessert spoonful ginger

Recipe :
First mix the milk and sugar in a cup and leave it.
Mix the flour and room temperature margarine and / or butter by rubbing between both of your palms. Your palms should be wide open and face to face.
Karışım irmik gibi bir hale geldikten sonra beklettiğiniz süt ve şeker karışımını ekleyerek hamuru hafifçe yoğurun. Bu arada mahlep, tarçın, kişniş, muscat rendesi  ve istiyorsanız dövülmüş damla sakızını da karıştırabilirsiniz.
When the mixture is like semolina pour the sugar & milk mixture in it, start molding lightly. Put the rest of the into the dough.
It is better if you wait for sometime to soften the  dough. I usually donot wait. We have wooden special kombe patterns. You can use any pattern or form by hand. You place them on a tray, put sesamme on them, and cook in a lightly heated oven until both sides become pinky. Please do not wipe the trays with butter or margarine. 
After they are cooled down, they will be harder. You can keep them in glass jars for a long time.
Bon Apetite,
Night Blue Fatos

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Kömbeyle ilgili anlattıklarınız beni de çocukluğuma götürdü.İskenderun'da doğdum büyüdüm.Ama başka yerlerde yaşadım.Hiç kömbe yapmadım.Çocuklarıma geleneklerimizi öğretmek için bu bayram ben de yapacağım.Rahmetli anneminki gibi olmaz ama yine de deneyeceğim.İskenderun'u çooook seviyorum.Tarif için teşekkürler!

Fatosun Kosesi dedi ki...

:) sevindim güzel şeyler hatırlattığıma:)

Adsız dedi ki...

Selamlar ben de Iskenderunda büyümüs biri olarak yazilanlardan etkilenmis bulunuyorum. Suanda yurt disinda yasiyorum ve ilk defa kömbe yapma girisiminde bulunacagim :-) Yalniz kömbe baharati vardi icinde zencefil falan da oluyor sanirim bu karisimi illa almam gerekmiyor sanirim öyle degil mi? Sanirim birbirinden farkli bircok tarif var :-) Sadece yapmadan önce emin olmak istedim. Tesekkürler.

Fatosun Kosesi dedi ki...

Ben de İstanbul'da olmama rağmen karışımı getirtmiyorum, tarifteki gibi yapıyorum. Koku ve tat gayet iyi oluyor. Bir aksilik olmazsa pazar günü yapacağım yine 4kg undan. Sevgilerimle,

Beni facebook'tan ekleyebilirsiniz: Fatos Cincinoglu

Gece mavisi

Fatosun Kosesi dedi ki...

yeni yaptıklarımın fotoğraflarını ekledim. tadları da çok güzel oldu.

sevgilerimle,

Fatoş