Yazılardan Haberdar Olun

E-mail Adresiniz :

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Zeytinyağlı Dolma - Biber / Patlıcan / Domates

MerhabalarJ,
Bugüne kadar aldığım / okuduğum birçok yemek kitabının arasında en rahat kullandığım yemek kitaplarından birisi her zaman Leman Cılızoğlu Eryılmaz’ın yazdığı “ Türk Mutfağından Seçme Yemekler” olmuştur.    Hem tarifler anlaşılır, hem ölçüler kulağa yakın geliyor, hem de Türk işi J. Kitapta tariflerle birlikte et suyu hazırlama, turşu-reçel yapımı vb bilgileri de bulunmakta. Ne zaman tarife ihtiyacım olsa sıralama şöyle gider : Annem,   diğer hanımlar – alem ve arkadaşlarım - ve bu kitap.
Aşağıda tarifini yazacağım zeytinyağlı dolma yaparken bu kitaptan da yararlandım. Genelde zeytinyağlı dolmayı  çiğden yaptığım için aslına uygun yapınca bir hatırlatma gerekiyor tabii ki J
( Dolmalık biberler, domatesler ve patlıcanlar http://www.birtarlamvar.com/ ‘dan )
Zeytinyağlı biber dolması :
Dolma içi malzemesi :
·         1,5 su bardağı pirinç
·         5-6 adet orta boy soğan
·         2 ortaboy domates
·         1 yemek kaşığı çam fıstığı
·         1 yemek kaşığı kuşüzümü
·         1 tatlı kaşığı şeker
·         1 demet maydanoz
·         1 çay bardağı  zeytinyağı
·         1 demet dereotu
·         1 demet nane
·         1 adet limon
·         Tuz, karabiber, bahar, tarçın
Dolma içinin yapılışı
Soğanları küçük küçük doğrayıp tencereye koyun. Fıstığı yıkayıp soğana ekleyin. Zeyinyağını da koyup fıstık pembeleşinceye kadar kavurun.  Ayıklanmış pirinci  sıcağa yakın ılık suda 20 dakika  kadar bekletin.  Fıstıklar pembeleşince suyunu süzdüğünüz pirinci  ekleyerek kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaflaşınca  üzerine  soyup, küçük küpler halinde doğradığınız domatesi  ekleyin.  Domatesler piştikten sonra üzerine çıkacak kadar su koyup, yıkanmış üzümü, tuzu ve şekeri  koyun.  Kapağı kapalı tencerede orta sıcaklıkta suyunu çekene kadar pişirin.  Ateşten aldıktan sonra kalan malzemeyi  ( nane, dereotu, maydanoz ince kıyılacak ) üstüne ekleyin. Limon suyunu da ekleyerek hepsini karıştırın. Biber veya istediğiniz sebzenin içine doldurabilirsiniz. Bu defab iç malzemesi  arttığı için patlıcan ve domates te doldurdum.
Dolmanın malzemeleri:
·         1 kg dolmalık biber - Küçük ve hepsinin benzer ölçüde olması hoş olur.
·         Daha önceden hazırladığınız dolma içi
·         3 -4 tane ortaboy domates
Dolmanın hazırlanışı
Biberlerin içlerini temizleyin. ( Çıkardığınız üst kısımlarını saplarını keserek  veya uygun büyüklükte doğradığınız  domateslerle  dolmanın üstünü kapatabilirsiniz. )
Biberlerin hafif boşluk bırakarak malzemeyi doldurun. Uygun büyüklükte biraz derin bir tencereye dizin. Biberlerin yarısına kadar gelecek şekilde su ilave ederek orta hararetli ateşte biberler ve pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencerede soğuduktan sonra servis tabağına  alabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Sevgilerimle,
Gece Mavisi
Fatoş

 

2 yorum:

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Tabii bu dolma İstanbul usulü dolma Fatoşçum..Fıstıklı üzümlü filan:) İzmir'de zeytinyağlı olarak çiğden konularak yapılır ve soğan-pirinç-domates-yeşillik-zeytinyağı dışında bir şey girmez içine..Sen de bir dönem bulundun buralarda, biliyorsundur:)))) Ellerine sağlık, uğraşmışsın epey canım..

Fatosun Kosesi dedi ki...

haklısın, ben de genelde çiğden ve senin dediğin gibidefa kitabına uygn olsun dedim. evet uğraştım ve de sonuç değdi d0ğrusu. sevgiler,