Yazılardan Haberdar Olun

E-mail Adresiniz :

24 Eylül 2009 Perşembe

Sade Denizler'den PEPEÇURA ( ya da Pepeçi ) Tarifi



Bu defa tarifimiz Kuzey'den Karadeniz'den geliyor:)

*****************************

PEPEÇURA


Fatoş'un köşesinde ben de bir yemek tarifi yazacağım, amanın…  Antakyalı arkadaşımın nefis tariflerinin yanına… 

Fatoş Antakyalı,  ben de Karadenizliyim canım.  Bizim de mutfak zengindir.  Gerçi o mutfaktan benim evin mutfağına pek intikal olmadı ama olsun, o benim beceriksizliğimden.  Bir de küçükken çok yemek seçmemden.  Yemediğim şeyleri yapmasını da öğrenemedim haliyle…

Efenim,  bir tatlı tarifi yapacağım size.  Rengi nefis: fuşya.  Kaselere konup, soğutularak yenen cinsten.  Kokusu!!!  Pişirirken bütün eviniz şahane kokacak, bayılacaksınız…

Malzeme: Laz üzümü, şeker, mısır unu.  Hepsi bu kadar.
Laz üzümü işin en önemli kısmı.  Eğer "o nedir" dediyseniz, daha önce hiç yemediniz demektir.  Pazarlarda bu aralar bulabilirsiniz.  Mor üzüm.  Biraz küçük taneli.  Taneleri yusyuvarlak.  Tanesini sıkınca kabuğu içinden pıt diye ayrılır.  Çok güzel bir aroması var… Laz üzümü diye satılıyor.  Bulamazsanız Karadenizli bir tanıdığınıza  sorun, "pepeçura yapacağım" deyin. O mutlaka bilir nerede satıldığını.


Yapılışı:
Şimdi bu üzümleri bir güzel yıkayın.  Salkımlar halinde tencereye koyup, bir süre kaynatın.  Tanelere ayırmanıza gerek yok.  Sonra kevgirden geçirip, süzün.  Posasını mümkün olduğu kadar ezin.  Bırakın soğusun.

Malzememiz işte bu üzüm şırası…

Bu üzüm suyunu muhallebi yaparken süt kullanır gibi kullanacağız.  Eğer süte su katma huyunuz varsa, işte onu burada yapmayın.  Sadece üzümün kendi suyu tamamdır.  Nişasta ya da pirinç unu yerine de mısır unu koyacağız.  (İnce mısır unu kullanın, Pınar iyi mesela…)  Bir de biraz şeker ilave edeceğiz.  Ölçüler size ait.  Herkes muhallebi yapmasını bilir canım.

Piştikten sonra kaselere dökün.  Soğuk servis yapın… Tencerenin dibini parmakla sıyırıp yalamayı ihmal etmeyin. 


Afiyet olsun… 

Not:  Bu tarifi üzüm yerine nar, mor erik, böğürtlen, karadut, yaban mersini ile de deneyenler, hatta mısır unu yerine pirinç unu veya nişasta koyanlar da oldu.  Ama üzümle yapacaksanız –ki orjinali odur- mutlaka laz üzümü kullanın.  O koku ve aroma başka üzümle olmaz.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

tadına bakmadan sakın ölmeyin :)

Unknown dedi ki...

tadına bakmadan sakın ölmeyin :)